Dok Crobex pada, svjetski dionički indeksi ponovno ruše rekorde!

Datum objave: 10.10.2017., 8:15
Ako je suditi po kretanju cijena dionica na razvijenim tržištima, globalna gospodarska situacija postaje sve bolja. Neki od najpoznatijih dioničkih indeksa na svijetu ponovno su došli na rekordne vrijednosti, a mnogi drugi su samo nekoliko posto ispod najviših razina u povijesti.

U nastavku pogledajte koliko su porasli referentni dionički indeksi od početka godine:

Indeks Promjena od početka godine
SP500 (SAD) + 13,38%
DAX (Njemačka) + 12,05%
CAC40 (Francuska) + 9,40%
FTSE100 (Ujedinjeno Kraljevstvo) + 4,50%
Nikkei225 (Japan) + 10,00%
Sbitop (Slovenija) + 11,45%
Crobex (Hrvatska) - 9,00%


Razlog pada indeksa Zagrebačke burze je isključivo problem s Agrokorom, a na globalnoj razini takvih problema nema. Razlozi rasta većine indeksa su ubrzanje stope rasta BDP-a u većini zemalja, te početak zatezanja monetarne politike od strane najvažnijih središnjih banaka na svijetu. Naime, najvažnija središnja banka na svijetu – američka, još je prije nekoliko godina počela ciklus zatezanja monetarne politike, što je bio definitivan znak da je američko gospodarstvo izašlo iz krize. Prije nekoliko mjeseci iste poteze su najavile europska i britanska središnja banka, što je vrlo pouzdan znak da je financijska kriza završena i na starom kontinentu.

Dugoročno, svi navedeni indeksi vjerojatno će nastaviti rasti, no kratkoročno je moguća privremena korekcija. Naime, velika većina investitora koji su ikad ulagali u dionice ili investicijske fondove, trenutno je u profitu. Sasvim bi normalno bilo da se dio njih odluči na prodaju dionica i ulaganje u neku drugu investicijsku klasu. Na padu cijena pojedinih dionica ili cijelog indeksa može se profitirati pomoću "short sellinga", tj. sklapanjem ugovora s brokerom o posudbi ugovora vezanog uz dionicu ili indeks, prodajom tog ugovora po trenutnoj cijeni i ponovnom kupnjom po jeftinijoj cijeni u budućnosti.

No, postoji još jedan način za profitiranje pri padu cijene dionica i dioničkih ideksa, a radi se o kupnji plemenitih metala kao što su zlato i srebro. Kretanje SP500 indeksa negativno je korelirano s kretanjem cijene zlata, što znači da kad cijene dionica padaju, u pravilu cijena zlata raste.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je samo pitanje vremena kad će doći do korekcije vrijednosti dioničkih indeksa od nekoliko posto, što također znači da bi i cijena zlata mogla porasti nekoliko posto sa sadašnje razine. U trenutku pisanja analize, cijena zlata na platformama Admiral Marketsa iznosi 1282,00 USD po unci, što je 4,90 posto ispod razine od prije mjesec dana.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar