Dunav osiguranje podržava pacijente sa dijagnozom raka

Datum objave: 13.11.2017., 14:22
Kompanija Dunav osiguranje predstavila je u okviru Kancerološkog tjedna održanog u Beogradu novi vid dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja Cancer protection, za podršku pacijentima kojima se prvi put postavi dijagnoza raka.

Klinički farmakolog Janko Samardžić rekao je da takav vid osiguranja osigurava financijsku, ali i stručnu podršku u slučaju oboljenja. Kako je pojasnio, polica pokriva neizravne troškove koji se javljaju ukoliko dođe do teških malignih oboljenja. "To su troškovi koji mogu nastati indirektno zbog izostajanja s posla, zbog određenih obiteljskih obaveza, bolovanja..., a podaci pokazuju da u čak 50 posto slučajeva građani imaju dodatne troškove u odnosu na ono što je pokriveno obaveznim paketom zdravstvenog osiguranja", rekao je Samardžić.

Stručna podrška odnosi se na mogućnost drugog liječničkog mišljenja. "Svi osiguranici imaju pravo dobiti savjetodavno mišljenje ustanova poput Harvard Medical School Teaching Hospitals ili London's King's College Hospital, referentnih ustanova koje mogu potvrditi i opovrgnuti dijagnozu ili čak postaviti novu dijagnozu", rekao je Samardžić u izjavi medijima. Iznio je i podatak da je analiza slučajeva drugog liječničkog mišljenja u Mejo klinici pokazala da je kod 88 posto pacijenata postavljena drugačija ili nova dijagnoza.

Kako je dodao, prošlogodišnja studija Ministarstva zdravstva i Američke privredne komore u Srbiji, pored ostalog, pokazala je da dobrovoljno zdravstveno osiguranje ima veliki potencijal rasta. Cancer protection prva je usluga te vrste u Srbiji, a individualna polica osiguranja vremenski se odnosi na razdoblje od jedne do pet godina, uz mogućnost obnove. Osiguran iznos može biti 500.000 dinara, jedan, tri ili pet milijuna dinara, a polica podrazumijeva isplatu ugovorenog iznosa ili jednog njegova dijela ukoliko se osiguraniku tijekom trajanja osiguranja postavi prva dijagnoza raka.

Prema Samardžićevim riječima, razvoj dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja usmjeren je k preventivnom djelovanju i zahtijeva realizaciju i oblikovanje sličnih paketa koji će pokriti najčešće bolesti koje se u Srbiji javljaju, a to su kardiološke i onkološke bolesti. Srbija je zemlja srednje učestalosti pojave raka, ali visokog mortaliteta, jer se više od 50 posto karcinoma dijagnosticira u poodmaklom stadiju.