Generali 2021.: Vlastitim snagama do ubrzanja rasta

Datum objave: 23.11.2018., 11:17
Upravni odbor Assicurazioni Generali S.p.A ("Generali" ili "Grupa"), pod predsjedanjem Gabrielea Galateria di Genolae, odobrio je Generalijev novi trogodišnji strateški plan, Generali 2021: Vlastitim snagama do ubrzanja rasta.
Plan je usklađen s postavljenom ambicijom Grupe da bude partner svojim klijentima u svim fazama njihova života, kroz ponudu inovativnih i personaliziranih rješenja, uz podršku snažne distribucijske mreže te da predvodi europsko tržište osiguranja u segmentima ponude za fizičke osobe, profesionalce te malo i srednje poduzetništvo; istovremeno da fokusirano gradi globalnu platformu za upravljanje imovinom i ostvaruje mogućnosti na tržištima visokog potencijala.
Partnerstvo s klijentima u svim fazama njihova života, kroz ponudu inovativnih i personaliziranih rješenja, uz podršku snažne distribucijske mreže, predvoditi europsko tržište osiguranja u segmentima ponude za fizičke osobe,
profesionalce te malo i srednje poduzetništvo; istovremeno fokusirano graditi globalnu platformu za upravljanje imovinom i ostvarivanje mogućnosti na tržištima visokog potencijala novi je trogodišnji strateški plan kojeg je Generali predstavio investitorima.

Generali 2021 - financijski ciljevi
• Povećanje zarade po dionici: 6%-8% EPS CAGR raspon1 2018-21.
• Porast dividende: 55%-65% isplata dividende 2019-21.
• Veći povrat dioničarima: >11,5% prosječan povrat kapitala3 2019-21.

Generali 2021 - strateški prioriteti i ciljevi
Rast profita
• Osnažiti liderstvo u Europi: ojačati 1 tržišnu poziciju
• Fokus na osigurateljna tržišta visokog potencijala: 15%-25% CAGR prihod 2018-21.5
• Razvoj globalne platforme za upravljanje imovinom: 15%-20% CAGR prihod 2018-21.

Upravljanje kapitalom i financijska optimizacija
• Povećanje prihodovanja kapitala: >10,5 milijardi EUR kumulativno prihodovanog kapitala 2019-21.
• Povećanje doznaka u gotovini: + 35% kumulativno novčanih doznaka Holdingu 2019-21.
• Smanjenje razine duga i troškova: 1,5-2,0 milijardi EUR smanjenje duga do 2021. godine; 70-140 milijuna eura redukcije godišnjeg bruto troška
kamata do 2021.

Inovacija i digitalna transformacija
• Partnerstvo s klijentima u svim fazama njihova života
• Omogućiti digitalnu transformaciju i distribuciju
• Transformacija i digitalizacija operativnog modela
• 1 milijarda eura ukupnih investicija u interne strateške inicijative 2019-21.

Generali je danas tržišni lider u Europi s 63 milijarde eura premije i sposoban je iskoristiti snažnu distribucijsku mrežu koja obuhvaća više od 150.000 zastupnika i prodavača na svim glavnim tržištima. Nakon opsežnog i uspješnog financijskog (2012-2015.) i operativnog (2016-2018.) zaokreta, Generali je isporučio najbolje tehničke i operativne rezultate, ostvarivši kombinirani omjer 92,8% u neživotnim osiguranjima i NMB od 39,2%9 u neživotnim osiguranjima u 2017. Generali je također uspješno pokrenuo fokusiranu strategiju upravljanja imovinom 2017., upravljajući s imovinom vrijednosti 487 milijardi eura.

Generali je na putu osvarenja svih financijskih i industrijskih ciljeva u 2018. Strategija Generali 2021 nastavit će evoluciju poslovanja i usredotočiti se na četiri ključna uvjerenja:
• Europska tržišta osiguranja ostat će atraktivna. Visoka akumulacija osobnog imetka podupirat će prodaju proizvoda životnog osiguranja i upravljanja imovinom, dok će demografski trendovi i smanjena javna potrošnja potaknuti razvoj mirovinskih, zdravstvenih i socijalnih usluga.
• Tržišta maloprodaje te malih i srednjih poduzeća nose profitabilan rast. Klijenti u maloprodaji igrat će ključnu ulogu u budućim osigurateljnim tržištima, dok segment malih i srednjih poduzeća predstavlja ključnu priliku na tržištima Italije i Njemačke.
• Integrirana ponuda osiguranja i upravljanja imovinom ključna je za klijente širom svijeta. Kupci traže integrirane proizvode životnog osiguranja i upravljanja imovinom kako bi zaštitili i povećali imovinu, dok makro i demografske smjene povećavaju potražnju za inovativnim rješenjima u segmentima neživotnih osiguranja i zdravlja. Ova integracija odražava pomak u fokusu od „proizvoda" prema „kupcima" i od „zaštite i naknade" prema „prevenciji i servisiranju".
• Fizička distribucija je osnažena i ne zamjenjuje se digitalnim platformama. Fizičke distribucijske mreže i dalje će predstavljati kompetitivnu prednost u industriji, jer ih sve više podupiru digitalni alati, što će omogućiti isporuku većeg zadovoljstva klijenata, produktivnosti i učinkovitosti.

Komentirajući najavu, CEO Generali Grupe Philippe Donnet izjavio je: "Danas Generali otkriva ambicioznu strategiju - Generali 2021 – kojom će ubrzati rast Grupe i pružiti vrhunski povrat dioničarima. Naša je primarna ambicija postati partner svojim klijentima u svim fazama njihova života, kroz ponudu inovativnih i personaliziranih rješenja, uz podršku snažne distribucijske mreže. Ova jasna i prepoznatljiva strateška vizija koristi naše snage kako bi bismo konsolidirali vodstvo u Europi u segmentima maloprodaje i među malim i srednjim poduzećima, proširili poslovanje na tržištima s visokim potencijalima i razvili globalnu platformu upravljanja imovinom. Istodobno, Generali će i dalje biti usredotočen na prihodovanje i upravljanje kapitalom kako bi financirao mogućnosti rasta na ključnim tržištima te poticao inovaciju i digitalnu transformaciju svuda gdje djelujemo. Zahvaljujući ovom skupu akcija, Generali će ostvariti prosječni godišnji rast zarade po dionici između 6 i 8 posto. Radujemo se implementaciji ovog novog strateškog plana znajući kako će uz našu dosadašnju isporuku rezultata, nošen našim talentiranim kolegama te potkrijepljen našim jakim brandom i dugoročnom kulturom održivog poslovanja, osigurati uspjeh.“
___________