Hanfa domaćin međunarodne CESEE ISI konferencije u Zagrebu

Datum objave: 6.12.2017., 10:21
Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga danas je u Zagrebu domaćin međunarodne konferencije CESEE ISI (Central-Eastern and South-Eastern European Insurance Supervision Initiative) koja okuplja predstavnike nadzornih tijela Središnje, Istočne i Jugoistočne Europe za područje osiguranja.

Na konferenciji će biti riječi o novim trendovima u osiguranju, poput transformacije tržišta i sve veće zastupljenosti unit-linked osiguranja (police s investicijskom komponentom), u odnosu na klasična životna osiguranja. Bit će to prilika i da sudionici konferencije razmijene iskustva o rizicima u segmentu osiguranja, primjeni Solventnosti II i drugom.

Početkom sljedeće godine stupit će na snagu PRIIPs uredba te će se u hrvatsko zakonodavstvo transponirati IDD direktiva (Direktiva o distribuciji osiguranja), a što to znači za tržište osiguranja pojašnjava članica Upravnog vijeća Hanfe, Gordana Letica: "Sljedeća godina bit će prekretnica za bolju distribuciju osiguranja. Mijenjaju se nazivi uvriježeni kod prodavatelja osiguranja, posrednici postaju brokeri u osiguranju, uvode se novi termini poput unakrsne prodaje i slično. Tražit će se još više razine znanja i kontinuirane edukacije, uvode se nova pravila kod internetske prodaje osiguranja i puno drugih noviteta. Vjerujemo da će sve navedeno od društava za osiguranje i prodavatelja zahtijevati znatnu prilagodbu u njihovu poslovanju."

Sve će to biti izazov za društva za osiguranje i za prodavatelje, ali će donijeti i novosti i veću kvalitetu usluge za potrošače. "Na konferenciji sudjeluju kolege iz regulatornih tijela: Albanije, Austrije, BIH, Crne Gore, Češke, Kosova, Litve, Poljske, Makedonije, Slovačke i Slovenije. Iako inicijativa postoji već nekoliko godina, ovo je prvi put da je konferencija organizirana u Hrvatskoj. Bit će to prilika da razmijenimo iskustva i o primjeni Solventnosti II, koja je zahtijevala velike prilagodbe i po pitanju izvještavanja i informatičkih resursa, kako za osiguravatelje tako i za nas regulatore. Uz financijsku potporu IPA programa EU, Hanfa je stvorila BI sustav DWH kojim je, između ostalog, omogućen bolji prikaz i kvalitetnija analiza zaprimljenih izvještaja", pojasnio je tim povodom član Upravnog vijeća Hanfe Mario Radaković.

Novi trendovi poput digitalizacije i robotizacije ne zaobilaze ni tržište osiguranja. Sve će se više prodaje odvijati putem interneta, a trendovi idu i prema kreiranju personaliziranih polica, ovisno o karakteristikama i životnom stilu klijenta. Otvoreno tržište na cijelom području Europske unije stavlja dodatne izazove i za osiguravatelje i za regulatore, no u dugom roku povećava ponudu i mogućnosti korisnicima osigurateljnih usluga.