Iduća tri tjedna američki dolar mogao bi znatno ojačati!

Datum objave: 31.8.2016., 9:03

Janet Yellen, čelnica američkih Federalnih rezervi

Kao što je bilo očekivano, govor čelnice američkih Federalnih rezervi, održan u petak u sklopu godišnjeg ekonomskog simpozija u Jackson Holeu, uzrokovao je značajne pomake na financijskim tržištima. Naime, Janet Yellen izjavila je da na temelju poboljšanja stanja na američkom tržištu rada raste i vjerojatnost podizanja kamatnih stopa u idućim mjesecima. Odmah nakon objave vijesti na platformama Admiral Marketsa američki dolar u odnosu na euro ojačao je 1 posto, a u odnosu na japanski jen 1,5 posto.
Njezinu izjavu pojačala su još dva člana odbora guvernera centralne banke koji odlučuju o monetarnoj politici. Richard W. Fisher izjavio je da je moguće da će već u rujnu podignuti kamatne stope, a Dennis P. Lockhart izjavio je da bi po njemu bilo prikladno dva puta podignuti kamatne stope do kraja godine.

U većini ostalih razvijenih gospodatstava kamatne stope su na najnižim razinama u povijesti i jednostavno se ne isplati držati kapital uložen u, primjerice, njemačke ili japanske obveznice. Zbog toga čak i najava blagog podizanja kamatnih stopa u SAD-u dovodi do jačanja dolara. Naime, institucionalnim ulagačima svaki postotak prinosa iznimno je bitan, pa najčešće preferiraju kapital držati u valuti koja donosi viši prinos. Pri prebacivanju kapitala iz drugih valuta u dolar dolazi do masovne potražnje za američkom valutom, kojoj na temelju toga vrijednost raste.

Sastanak koji Richard W. Fisher spominje održat će se 21. rujna 2016. i nakon prošlotjednih izjava postoji velika vjerojatnost da će do tada američki dolar postupno jačati. Ako doista tada dođe do dizanja kamatnih stopa, dolar će nastaviti jačati, te bi u tom slučaju do kraja godine sa sadašnje razine ojačao više od 5 posto u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta.

Ostali instrumenti također su reagirali na vijest objavljenu u petak. Dionice su blago pale, očito zbog straha da će dizanje kamatnih stopa poskupiti trošak zaduživanja kompanija i negativno utjecati na profitabilnost. Cijena zlata je od petka također blago pala. Zlato negativno reagira na kamatne stope jer s rastom kamatnih stopa na štednju i obveznice, pada zanimanje za posjedovanje zlata. S obzirom na to da je tržište zlata manje likvidno od valutnog tržišta, dođe li do vala rasprodaje zlata, cijena mu može znatno pasti.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će pad zlata u postotku biti mnogo veći nego što će biti jačanje dolara u odnosu na ostale valute. Ako dođe do jednog ili dva podizanja kamatnih stopa do kraja godine, cijena zlata bi sa sadašnjih 1319,00 USD po unci lako mogla pasti na manje od 1200,00 USD po unci.

Za Admiral Markets:
Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar