Na put nikad ne idem bez fotokopije putovnice i putnog zdravstvenog

Datum objave: 4.10.2017., 8:33
Ivan Bengeri, jedan od najpoznatijih hrvatskih travel blogera, uz dozu hrabrosti uspio je ostvariti svoj životni san. U proljeće 2013. dao je otkaz na tadašnjem poslu i odlučio se u potpunosti posvetiti vlastitim malim web projektima koji mu omogućuju da gotovo sav posao odradi online za računalom te je zbog te slobode poželio više putovati. Za sebe kaže da je oduvijek volio putovati, no za česta ili duža putovanja, osim u periodu godišnjeg odmora, jednostavno nije bilo vremena. Nakon nekoliko godina uredskog posla to ga nije zadovoljavalo, a usto nije želio raditi na jednom mjestu sve do mirovine, stoga si je odlučio ispuniti životnu želju. Zaključio je da nije požalio.

Nakon godinu dana putovanja odlučio je svoje doživljaje podijeliti i s drugima, pa je pokrenuo blog www.bengeri.com i Facebook stranicu 'Idemo putovati, piti i jesti': "Odlučio sam se za pokretanje bloga jer mi se takva platforma činili kao moderna verzija dnevnika. Ispočetka me pratio uzak krug ljudi, dok danas Facebook stranica ima više od 80.000 fanova, a blog 100.000 posjeta mjesečno", objašnjava Bengeri.

Iako je u početku bio štedljiv s troškovima putovanja, danas za sebe smatra da racionalno troši. Ipak, postoji nešto na čemu nikad ne štedi: "Putno osiguranje. Ni na jedno putovanje nisam otišao bez njega, svakako se isplati". Dodaje i da mu dosad nije zatrebalo: "Na svu sreću, nije, ali osiguranje je zaista bitno. Nepredviđene situacije se događaju i svakome bih preporučio ugovaranje putnog osiguranja. To su zaista neznatni troškovi u usporedbi sa svim neugodnostima i troškovima koji vas mogu zadesiti, čak i ako vas samo zaboli zub u stranoj zemlji".

Svima željnima putovanja daje i savjete iz vlastitog iskustva kako bi se mogućnost neugodnih doživljaja svela na minimum: "Na put nikad ne idem bez fotokopije putovnice na dnu torbe i adaptera za struju. I, moram ponoviti, obavezno je putno osiguranje, zatim doza zdravog razuma te preporučujem istražiti destinaciju prije nego što tamo stignete. Danas zahvaljujući internetu možete pronaći hrpu korisnih informacija, počevši od uobičajene cijene taksija od zračne luke do hotela, najčešćih zamki za turiste, je li se potrebno cijepiti i slično. Najveći neprijatelj vaše sigurnosti na putu je neinformiranost! Usto je izuzetno potrebno poštovati kulturu i običaje zemlje u kojoj se nalazite".

Patricia Ivić