Održana konferencija o izazovima u nadzoru osiguranja u JI Europi

Datum objave: 18.4.2018., 9:14
Lani je u Hrvatskoj gospodarski rast bio umjeren, došlo je do blagog rasta financijskog tržišta, osigurateljni sektor u ukupnom financijskom sektoru sudjelovao je sa sedam posto i bio najveći po udjelu nakon banaka i mirovinskih fondova.
Premija osiguratelja lani je dosegla više od devet milijardi kuna. Porast zabilježen u neživotnim osiguranjima koja su rasla pet posto, iako je  rast ukupnog tržišta bio ispod jedan posto. Na osigurateljnom tržištu sve je veća prisutnost unit-linked polica što pokazuje transformaciju klasičnih polica životnih osiguranja. Zabilježen je i rast dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja gdje su osiguratelji počeli pružati inovativne osigurateljne proizvode, rekao je Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFE na konferencijI „Izazovi i praksa nadzora društava za osiguranje u JI Europi“ koja se održala u utorak u hotelu Westin Zagreb.

Konferencija je održana u organizaciji Instituta za osiguranje i časopisa Svijet osiguranja, pod pokroviteljstvom HANFA-e i AZN-a. Sponzorsku podršku konferenciji pružile su tvrtke Vizor i CRT.

Žigman je dodao da je cilj HANFA-e osigurati financijsku stabilnost: „Iza nas je primjena Solventnosti II, završen je i prvi ciklus izvještavanja, a vidljiv je značajan napredak. Ubrzo idu izmjene i dopune Zakona o osiguranju u koje će biti ugrađeno sve potrebno za  implementiranje direktive IDD kako bi osiguranici imali što bolju uslugu. Doći će i do veće profesionalizacije industrije, a HANFA-i će to biti snažan alat za nadzor koji će omogućiti najbolju uslugu za klijenta“. 
Na konferenciji  su govorili vodeći stručnjaci iz regulatornih agencije u jugoistočnoj Europi, kao i iz EIOPA-e. Održane su i dvije panel rasprave na kojima se razgovaralo o komunikaciji regulatora i osiguratelja. Izvještaj s konferencije pročitajte u idućem broju časopisa Svijet osiguranja.