Otvoreni prvi Srpski dani osiguranja

Datum objave: 29.11.2017., 12:24
U Aranđelovcu je danas počela prva konferencija Srpski dani osiguranja, u organizaciji Udruženja osiguravača Srbije (UOS), s koje je Mirko Petrović, predsjednik Izvršnog odbora Dunav osiguranja i predsjednik Nadzornog odbora UOS-a, poručio da su pozitivne promjene u tom sektoru rezultat boljeg ekonomskog okruženja.

Petrović je na otvaranju konferencije govorio o pomacima u sektoru osiguranja u proteklih nekoliko godina, istaknuvši da je ekonomska situacija važna za poslovanje kao i rast BDP-a.

"Želimo potaknuti razvoj struke osiguranja u Srbiji i podignuti razinu znanja zaposlenika u našoj djelatnosti putem različitih formi prenošenja vještina, iskustava i najboljih primjera iz prakse", rekao je Petrović.

Inače, konferencija je okupila predstavnike osiguravajućih kuća, visoke državne dužnosnike i stručnjake iz inozemstva, a najviše će se raspravljati o reformama u sektoru osiguranja s naglaskom na sigurnost u prometu i osiguranje u poljoprivredi.

Cilj konferencije je i da se kroz deset panela i dva okrugla stola dođe do zaključaka što je potrebno dalje raditi na poboljšanju sektora osiguranja te da se predlože i formalno ubace svjetska iskustva u buduće zakone koji pokrivaju sektor osiguranja u Srbiji.

"Raspravljat ćemo o najaktualnijim pitanjima iz ovog sektora i zajedno potražiti najbolje odgovore i rješenja. Ovo je i prilika da se upoznamo s promjenama u regulativi i nadzoru nad djelatnošću osiguranja u Europi i regiji, te da se informiramo o novostima sa svjetskih i europskih financijskih tržišta", kaže Petrović.

Kako objašnjava, ovakvi su skupovi značajni kako bi se promovirale osiguravajuće usluge i ukazalo na njihov značaj, kako za stanovništvo tako i za gospodarstvo, kao i da se javnost upozna s društvenom i gospodarskom funkcijom koju osiguranje ima.

"Naša želja je i da se pozicioniramo kao institucionalni investitori koji mogu biti od velike važnosti kao jedan od zamašnjaka unaprjeđenja srpskog gospodarstva. Sektor osiguranja važan je čimbenik financijske stabilnosti i kao takav znatno utječe na razvitak svake države", poručio je Petrović.

Tijekom dva dana konferencije, na panelima će se razgovarati o novom zakonu o obaveznom osiguranju u prometu, o pitanjima u vezi s osiguranjem u sektoru poljoprivrede i temama koje se odnose na životna osiguranja i bankoosiguranje.

Tabaković: Pohvale za financijske rezultate u sektoru osiguranja
Financijski pokazatelji u sektoru osiguranja, iako su još skromni, ipak su za pohvalu, jer svi godinama bilježe stabilan rast, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Navela je podatke prema kojima je ukupna premija osiguranja u Srbiji za prvu polovicu ove godine iznosila 48,8 milijardi dinara ili 404 milijuna eura, što je za 8,1 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ona je otvarajući konferenciju rekla i da su svi oni koji nisu ispunili stroge kriterije NBS-a o uvjetima poslovanja osiguravajućih kompanija na tržištu, napustili tu djelatnost.

Njihova mjesta, kaže, zauzela su uglavnom društva međunarodno priznatih kompanija.

U ovom trenutku u Srbiji, kako je navela, djeluje 17 društava za osiguranje, četiri za reosiguranje, a također postoji 86 pravnih osoba za posredovanje i zastupanje u osiguranju, kao i 94 poduzetnika, zastupnika osiguranja...

"Svi godinama unazad bilježe pozitivan rast. U strukturi premije udio neživotnih osiguranja iznosio je 77,5 posto, a udio životnih osiguranja 22,5 posto", navela je Tabaković te objasnila da je od pojedinačnih vrsta osiguranja najveći udio u ukupnoj premiji ostvarilo osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila u visini od 32 posto.

Slijede životno osiguranje s 22,5, imovinsko osiguranje s 20,9 i kasko osiguranje motornih vozila s 8,5 posto.

"Ukupna bilanca za osiguranje povećana je na 230,9 milijardi dinara, a to je rast u iznosu od 10,3 posto u odnosu na kraj drugog tromjesečja prethodne godine", kaže guvernerka.

Dodaje i da je regulatorni okvir reformiran i unaprijeđen, što, napominje, utječe na rast i razvoj osiguravajućeg sektora u Srbiji.