Počinje li novi val jačanja američkog dolara?

Datum objave: 24.10.2016., 12:51
Od početka mjeseca američki je dolar u odnosu na euro i hrvatsku kunu ojačao više od 3%. U trenutku pisanja analize, tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.0889, što je vrlo blizu najjače razine ove godine.

Nekoliko je razloga za ovakvo kretanje tečaja.

Najvažniji je razlog mišljenje investitora na valutnom tržištu o gospodarskoj i monetarnoj situaciji u SAD-u. Gospodarski pokazatelji se i dalje postupno popravljaju te se bliži trenutak u kojem će američka središnja banka ponovno podići kamatne stope. Većina investitora smatra da će do toga doći u prosincu te već sada kupuje dolar s ciljem ostvarivanja profita na očekivanom jačanju američke valute.

Situacija u ostalim razvijenim gospodarstvima također pogoduje jačanju dolara.

Na konferenciji za medije, održanoj nakon posljednjeg sastanka čelnika Europske središnje banke, Mario Draghi, predsjednik Vijeća guvernera banke, komentirao je završetak programa ubrizgavanja 80 milijardi eura mjesečno u financijski sustav koji bi trebao trajati do početka 2017. godine. Izjavio je da program vjerojatno neće biti zaustavljen preko noći, nego da će doći do postupnog smanjivanja iznosa kako ne bi došlo do šoka na financijskim tržištima. Investitori su ovu vijest protumačili kao naznaku da će u financijski sustav biti ubrizgano nekoliko stotina milijardi eura više nego se dosad očekivalo. To znači da će kamatne stope još neko vrijeme biti ekstremno niske, što će produžiti period u kojem se kapital ne isplati držati u eurima. Odmah je došlo do prebacivanja kapitala u ostale valute, a ponajviše u američki dolar, koji je počeo jačati.

Nakon nedavnog naglog slabljenja britanske funte, mnogi investitori strahuju od dodatnog slabljenja te prodaju ovu valutu i kapital također prebacuju u dolar.

Kada je u pitanju japanski jen, najizgledniji smjer kretanja tečaja u odnosu na američki dolar još je jasniji. Visokopozicionirani djelatnici japanske središnje banke ponovno otvoreno govore da je jen prejak i da šteti japanskom izvozu, te da bi bilo dobro da oslabi. Sudeći po aktivnostima japanske središnje banke u posljednjih desetak godina, ukoliko jen uskoro ne počne slabjeti, postoji mogućnost da će središnja banka intervenirati i namjerno ga oslabiti u odnosu na dolar, koji će pritom jačati.

Središnja banka Novog Zelanda također je nedavno otvoreno poručila da je novozelandski dolar prejak zbog osjetno viših kamatnih stopa nego su u ostalim razvijenim gospodarstvima. To može značiti da će uskoro poduzeti mjere kojima će potaknuti prodaju ove valute. Ako do toga dođe, najzanimljivija valuta onima koji prodaju novozelandski dolar ponovno bi mogao biti američki dolar, s obzirom na to da je gospodarstvo SAD-a jedno od rijetkih u kojem kamatne stope rastu.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da se u trenutnoj situaciji može očekivati jačanje američkog dolara. Do kraja godine dolar bi mogao u prosjeku ojačati dodatnih nekoliko posto u odnosu na većinu ostalih valuta.

Za Admiral Markets:
Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar