Potvrđen odličan kreditni rejting Zavarovalnice Triglav

Datum objave: 3.11.2017., 8:56
Agencija za kreditni rejting A.M. Best prilikom redovnog godišnjeg pregleda Zavarovalnice Triglav i Pozavarovalnice Triglav Re potvrdila je kreditni rejting financijske snage »A« (odlično) i rejting kreditne sposobnosti izdavača obveznica »a« (odlično). Kreditni rejtinzi za oba društva imaju stabilnu srednjoročnu prognozu.
Agencija za kreditni rejting A.M.Best ponovno je potvrdila visok kreditni rejting Zavarovalnici Triglav. Ovaj rejting utemeljen je na veoma visokom stepenu financijske moći Triglav grupe, odličnom poslovanju u posljednjih pet godina i na odgovarajućem upravljanju rizicima. Agencija za kreditni rejting utvrdila je da je Triglav grupa dobro kapitalizirana, da promišljeno upravlja rezervama te da ima visoki stupanj financijske fleksibilnosti. Na njeno poslovanje utječu niske kamatne stope i situacija u segmentu životnih osiguranja, koja se poboljšava.

Agencija A.M. Best kod određivanja rejtinga naglašava prednosti vodećeg položaja Triglav grupe na slovenskom tržištu kao i u regiji. Prema njenom mišljenju Triglav grupa izvan Slovenije poboljšava poslovanje i aktivno traži dodatne prodajne kanale, koji su troškovno efikasniji. Kod toga spominje utjecaj poboljšanja ekonomske situacije u regiji na tržišta osiguranja, a istovremeno ističe da na tim tržištima ostaje oštra konkurencija i zahtevno okruženje.

Agencija za kreditni rejting A.M. Best je kod potvrde visokog kreditnog rejtinga za kćer Društvo Pozavarovalnicu Triglav Re naglasila njenu ključnu ulogu kao reosiguranja svih društava Triglav grupe.