Razvijaju se proizvodi osobnog cyber osiguranja

Datum objave: 28.11.2017., 11:57

Pokriće za cyber osiguranje obično se uzima u komercijalne svrhe, no budući da potreba za osobnom zaštitom sve više raste, i privatno cyber osiguranje moglo bi postati norma u idućim godinama, smatra GlobalData, vodeća britanska tvrtka za obradu podataka.

Posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci smo brojnih događaja koji su podignuli svijest javnosti o cyber napadima. Primjerice, nedavnim napadom na Equifax, američkog kreditnog registra, bilo je zahvaćeno 145,5 milijuna američkih klijenata, kao i 700.000 britanskih. U napadu su cyber kriminalci došli do osobnih podataka kao što su puno ime i prezime, broj socijalnog osiguranja, datum rođenja, adresa te u nekim slučajevima i broj vozačke dozvole. Usto, bar 209.000 klijenata pretrpjelo je i krađu podataka o kreditnim karticama.

Činjenica koja izaziva osobitu zabrinutost jest i otkriće da se sva spajanja na wi-fi mogu hakirati, zbog grešaka u standardnom sigurnosnom protokolu, za koji se dosad smatralo da je siguran. "Zbog takvog razvoja događaja, osobne police cyber osiguranja mogle bi postati nužnost u nadolazećim godinama", komentirao je Daniel Pearce, financijski analitičar u GlobalDati.

Takve police trenutno u ponudi nema puno osiguratelja. Neki, poput AIG-a i Hiscoxa, trenutno nude cyber zaštitu klijentima s visokim prihodima i imovinom: "Takvo pokriće pruža imućnijim pojedincima podršku u vidu detektiranja i popravljanja štete na uređajima, lociranja i uklanjanja virusa, ako i pružanja profesionalnih konzultacija kako bi se spriječili budući napadi. Postoje i sveobuhvatnije police, koje uključuju isplatu pune štete od cyber napada, zloupotrebe osobnih podataka i ransomwarea", objašnjava Pearce.

Iako se takvi proizvodi zasad nude kao dodaci na policu, ubrzo bi mogli postati samostalni, kad se tržište razvije i prihodi povećaju. "Postoji potencijal i da se takve police nude zajedno s novim uređajima koje kupujete, zbog čega bi i cijena premije mogla biti specifičnija i održavati razinu stvarnog rizika koji nosi pojedini uređaj", napominje Pearce.