Slobodan protok osobnih podataka mora biti zajamčen poslije Brexita

Datum objave: 31.7.2018., 10:51
Insurance Europe napisala je zajedničko pismo Europskoj komisiji kojim poziva na pravnu sigurnost u prijenosu osobnih podataka između Ujedinjenog Kraljevstva, Europske unije i Europskog ekonomskog područja (EEA) prije Brexita, kako bi se izbjegli poslovni prekidi i štetni učinci za europske potrošače.
Pismo je supotpisano od strane DigitalEuropea, Transatlantskog poslovnog vijeća i Europske udruge obrtnika, malih i srednjih poduzetnika (UEAPME).

Pismo navodi da je takva pravna sigurnost najbolje ostvarena putem adekvatne odluke iz Članka 45 Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), što znači da Komisija odlučuje da Ujedinjeno Kraljevstvo mora osigurati adekvatnu razinu zaštite za prijenos osobnih podataka. Prije nego što se takva odluka može donijeti, Komisija najprije mora pokrenuti postupak procjene adekvatnosti. Pismo stoga poziva na pokretanje procesa procjene što je prije moguće. Ako se odluka o adekvatnosti ne može pravovremeno donijeti, pismo poziva Komisiju da poduzme privremenu mjeru kako bi se omogućio kontinuitet tokova osobnih podataka do donošenja pune odluke o adekvatnosti.

Uzimajući u obzir važnost tokova osobnih podataka između EU/EEA i Ujedinjenog Kraljevstva, Insurance Europe također je poslala zajedničko pismo britanskim vlastima. Pozivaju ih da osiguraju da Ujedinjeno Kraljevstvo ispunjava sve uvjete, kako bi Komisija brzo mogla donijeti odluku o adekvatnosti i provesti odgovarajuće zakonsko rješenje koje će omogućiti kontinuitet prijenosa osobnih podataka od Ujedinjenog Kraljevstva do EU/EEA nakon Brexita. Pismo su potpisale i Udruga britanskih osiguratelja (ABI), Transatlantsko poslovno vijeće i UEAPME-a.