Tesla želi da se smanje premije autoosiguranja

Datum objave: 23.11.2017., 11:13

Neprekidni razvoj tehnologije pokrenuo je revoluciju u većini industrija, a industrija osiguranja osobnih motornih vozila nije iznimka, prenosi GlobalData, vodeća britanska tvrtka za izradu i analizu podataka.

Industrija proizvodnje motornih vozila prolazi kroz značajne tehnološke promjene koje vode do napretka u sigurnosti vozila, a što premije osiguranja tek trebaju prepoznati.

Tesla je idealan primjer. Američka kompanija koja se bavi proizvodnjom automobila i sustava za pohranu energije na čelu je tehnoloških postignuća s revolucionarnom mogućnošću postavljanja automobila na autopilot. Kroz upotrebu ultrazvučnih senzora i kamera koji osiguravaju prikaz okoline automobila od 360 stupnjeva, vozila Tesla sposobna su prilagoditi brzinu prometnim uvjetima oko sebe, držati vozilo između prometnih traka, automatski promijeniti prometnu traku, u slučaju potrebe izaći s autoceste, a i parkirati - i sve to bez vozačeve intervencije.

Daniel Pearce, financijski analitičar GlobalDate, komentira: "Očigledno su eksponencijalni tehnološki napreci učinili vožnju puno sigurnijom, s obzirom na to da uključivanjem Teslina autopilota uklanjamo mogućnost vozačeve pogreške. Postotak sudara smanjen je kod svih Teslinih modela za 40 posto uvođenjem sustava autopilota. Ipak, kada vlasnici žele osigurati ta vozila, to se ne odražava na izračunu premije".

Tvrtka Tesla je reagirala na ovaj problem stupajući u partnerski odnos s osigurateljima u 20 zemalja kroz program poznat kao Insure My Tesla. Svrha je omogućiti vlasnicima Tesle premiju osiguranja koja uzima u obzir značajna poboljšanja u sigurnosti samih vozila.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, osiguravajuća kuća Direct Line surađuje s Teslom kako bi priskrbila informacije o svakom Teslinu modelu, s čime drugi osiguratelji imaju poteškoća. Kako automobilska industrija neprestano traži načine za uvođenje najnovije tehnologije, sustavi autopilota slični Teslinim modelima po svoj bi prilici mogli postati normom kod svih proizvođača automobila. Rezultat toga mogla bi biti veća sigurnost na cestama u Ujedinjenom Kraljevstvu kao i smanjen postotak nesreća, s obzirom na to da postoji kulturni pomak prema korištenju ove tehnologije.

S trenutačnim brojem od preko 2500 Tesla vozila sa sustavom autopilota na cestama Ujedinjenog Kraljevstva, u nadolazećim godinama rast će potreba za policama osiguranja koje odražavaju veće sigurnosne standarde njihovih automobila. Pearce je dodao: "Naravno da će osigurateljna industrija postupno reagirati na ove napretke, ali je trenutni tempo prihvaćanja tehnoloških poboljšanja u sigurnosti prespor. Industrija bi trebala surađivati s proizvođačima automobila kako bi bolje shvatila najnoviju tehnologiju i kako ona može poboljšati sigurnost vozača, što će zauzvrat osigurati niže premije osiguranja za vozače".