Vienna Insurance Group je pokretač u društveno održivim investicijama

Datum objave: 30.7.2018., 13:16
Prema priopćenju Europske komisije, svake godine do 2030. potrebno je 180 milijardi eura održivih ulaganja da bi se postigli klimatski i energetski ciljevi. Veliki udio treba doći od privatnih institucionalnih investitora, kao što su osigurateljne tvrtke. Nakon usvajanja Akcijskog plana Europske unije "Financiranje održivog rasta", zakonski temelj bit će postupno implementiran.
Vienna Insurance Group (VIG) bila je jedina osigurateljna tvrtka pozvana predstaviti svoje održive investicije, kao studiju slučaja, Europskom nadzornom tijelu za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) u Frankfurtu. "Ono što se planira na razini Europske unije, desetljećima je dio našeg života u VIG-u", objasnila je Elisabeth Stadler, glavna izvršna upraviteljica VIG-a. Grupa VIG već više od 30 godina ulaže u socijalni smještaj, pružajući podršku za više od 100 tisuća pristupačnih stambenih jedinica. VIG-ova ulaganja u ovom području čine važan doprinos stabilnosti stambenog tržišta i istovremeno podupiru društvenu koherentnost u društvu.

U jednostavnim terminima, ulaganja se općenito smatraju "održivima" ako zadovolje tri čimbenika: "Okoliš, društvo i upravljanje", zbog čega se također nazivaju "ESG kriterijima". Iako program EU uključuje društvenom čimbenik, on trenutno ima samo sekundarnu ulogu. Stoga pozivamo da bude snažnije integrirano. "Prema Eurostatu, jedan od deset građana EU trenutno živi u pristupačnim stambenim objektima i potreba se nastavlja povećavati. Pristupačno stanovanje hitno je pitanje u mnogim državama članicama. Agenda održivosti Europske unije trebala bi već danas dati veću važnost društvenom čimbeniku, a ne sutra", istaknula je Elisabeth Stadler.

Europski zakonodavni proces o održivom financiranju počinje u jesen 2018. godine. Prvi korak bit će dogovor o jedinstvenom sustavu klasifikacije ("taksonomija"), kako bi investitorima pružali jasnoću onog što se može smatrati "održivim". To daje europskom zakonodavcu priliku da dodijeli veću težinu društvenom čimbeniku. Nakon toga, Europska komisija također namjerava uključiti održivost u bonitetne regulatorne zahtjeve za osiguravajuća društva.