VIG akvizirao članicu Merkur grupe u Bosni i Hercegovini

Datum objave: 6.11.2017., 13:03

Vienna Insurance Group (VIG) je 30. listopada 2017. potpisala ugovor o kupovini Merkur osiguranja d.d. – članici Merkur grupacije u Bosni i Hercegovini.


Vienna Insurance Group je na BiH tržištu prisutna od 2011. godine kroz vlasništvo nad Wiener osiguranjem a.d. sa sjedištem u Banjoj Luci. Wiener osiguranje je tijekom 2016. godine generiralo godišnju premiju u iznosu od preko 16 milijuna eura i nalazi se među top 10 osiguravajućih kompanija na tržištu. Ostvaruje oko 21% premije životnog osiguranja u ukupnoj premiji tržišta BiH te posluje preko razgranate mreže od preko 50 poslovnica širom zemlje.

Merkur osiguranje je osnovano 2003. godine i ima sjedište u Sarajevu. Njegov portfolio premije se u većini sastoji od premije po osnovu životnih osiguranja, koje uglavnom prodaje kroz eksterni prodajni kanal – brokere i banko kanale. Tijekom 2016. godine kompanija je generirala oko 14 milijuna eura premije.

Na ovaj način Vienna Insurance Group sa sedme izbija na treću poziciju na tržištu po ukupno generiranoj premiji. Akvizicija Merkur osiguranja predstavlja odličnu priliku za Vienna Insurance Group da uveća i ojača svoju tržišnu poziciju u BiH. To prvenstveno predstavlja priliku za povećanje portfolia životnih osiguranja budući da je Wiener osiguranje dosada bilo fokusirano na proizvode neživotnih osiguranja. Također, to je i prilika za jačanje prisutnosti VIG-a u Federaciji BiH. Ovaj korak na osnaživanju VIG-ovog prisustva na BiH tržištu je logičan slijed daljnjeg razvoja Wiener osiguranja, koje iz godine u godinu sve bolje posluje. To će dovesti do dodatnog jačanja i tržišne pozicije Wiener osiguranja, pružanja novih mogućnosti i daljeg razvoja cijelog tržišta i ponude proizvoda osiguranja VIG-a.